Editorial
PDF (BHS)

How to Cite

Deljkić, I. (2020). Editorial. Kriminalističke Teme, (3-4), I-II. Retrieved from https://krimteme.fkn.unsa.ba/index.php/kt/article/view/271

Abstract

Poštovani čitaoci,

zadovoljstvo mi je predstaviti novo izdanje časopisa „Kriminalističke teme“ koje sadržajno obuhvata naučne i stručne radove iz domena kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija. Radovi na naučno utemeljen i sistematičan način oslovljavaju aktuelne teme i kvalitativno doprinose razvoju naučnog diskursa o problemima koji su predstavljeni u radovima. Na ovaj način, redakcija časopisa „Kriminalističke teme“ nastavlja kontinuitet objavljivanja radova koji su zbog svog sadržaja i relevantnosti prikladni za razmatranje kako sa teorijskog, tako i sa aspekta praktične primjene. Ovaj dvobroj obuhvata ukupno pet radova, od kojih su tri izvorna naučna rada, jedan pregledni naučni rad i jedan stručni članak.

Prvi izvorni naučni rad, pod naslovom Uloga institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u promicanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini na sveobuhvatan i naučno utemeljen način prezentira ulogu i djelovanje jednog od najvažnijih elemenata institucionalnog okvira za zaštitu i promicanje ljudskih prava i osnovnih sloboda u našoj državi. Sljedeći izvorni naučni rad pod naslovom Tragovi okvira za municiju na čahurama ispaljenim iz pištolja “Makarov” kal. 9x18 mm elaborira mogućnosti za unaprjeđenje identifikacije vatrenog oružja na temelju tragova na čahurama, zbog čega predstavlja koristan izvor informacija za sve balističke vještake. Nadalje, Mogućnosti utvrđivanja spola skriptora u kriminalističkoj identifikaciji rukopisa jeste naslov trećeg izvornog naučnog rada u okviru kojeg autori razmatraju mogućnost razvoja i primjene specifičnog metoda za utvrđivanje spola skriptora na temelju rukopisa. Potom slijedi pregledni naučni rad Opis počinitelja krivičnog djela u okviru radnje saslušanja svjedoka: Da li kvantitet uvijek znači i kvalitet? u kojem autori razmatraju značaj kvantiteta i kvaliteta opisa počinitelja krivičnog djela u kontekstu uspješnosti provođenja radnje saslušanja svjedoka, uključujući i prepoznavanje osoba. U konačnici, stručni rad Osobitosti i mogućnosti prevencije kriminaliteta povezanog s kulturnim dobrima i umjetninama prezentira dosadašnje spoznaje o ovom kriminalnom fenomenu i elaborira problematiku kreiranja preventivnih strategija u odnosu taj fenomen.

Ovom prilikom se želim zahvaliti svim autorima, koautorima i recenzentima na saradnji i naporima koje su uložili u cilju kompletiranja ovog izdanja časopisa „Kriminalističke teme“. Osim toga, zahvaljujem se i svim članovima novog sastava redakcije koji su svojim radom i sugestijama značajno unaprijedili, ne samo kvalitet ovog izdanja časopisa, nego i način funkcioniranja redakcije u cijelosti.

PDF (BHS)
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2020 Array

Downloads

Download data is not yet available.