Kriminalističko-forenzički značaj stalnih očnjaka u identifikaciji i određivanju spola

Belma Muhamedagić, Nermin Sarajlić, Eldan Mujanović, Lejla Muhamedagić

Sažetak


Određivanje spola je jedan od prvih i najvažnijih koraka u procesu identifikacije. Vrlo često se pri ekshumacijama tijela iz masovnih grobnica, te arheološkim iskopavanjima, ne mogu pronaći sve kosti jedne osobe, pa su zubi i lobanja jedini pravi materijal za identifikaciju. Zubi su odličan materijal za kriminalistička i forenzička istraživanja, te imaju veliku ulogu u kriminalističkoj i forenzičkoj praksi. Očnjaci su zubi koji su najprikladniji za određivnje spola.

Cilj rada je da opiše temeljne postupke procjene spola kod ispitivane populacije na osnovu odontometrijskih karakteristika stalnih očnjaka, primjenom metode po Raou i saradnicima, te objašnjenje ovog metodološkog postupka odontologijske identifikacije sa stanovišta kriminalističkog istraživanja, odnosno, kaznenog postupka u širem smislu. Ispitanici i metode. Uzorak istraživanja su bili pacijenti stomatološke ordinacije, oba spola, ukupno 180 pacijenata. U istraživanje su uključeni svi pacijenti koji su imali stalne gornje i donje desne i lijeve očnjake. Mjerenje je izvršeno direktno u ustima pacijenata, pomoću digitalnog kliznog mjerača, a vrijednosti su bile izražene do stotog dijela milimetra. Rezultati istraživanja. Pregled maksilarnog i mandibularnog kaninog indeksa (indeksa gornjih i donjih očnjaka/MaxCI, ManCI) pokazuje da su vrijednosti istog bile veće kod muškaraca (p<0,01). Preciznost procjene spola za bosanskohercegovačku populaciju na osnovu maksilarnog kaninog indeksa desno iznosi 63,33%, a lijevo 66,67%, a na osnovu mandibularnog kaninog indeksa desno iznosi 68,89%, a lijevo 68,54%. Zaključci. Studija je pokazala da su desni očnjaci signifikantno širi nego lijevi, te da su širi kod muškaraca nego kod žena. Mandibularni kanini indeks ima veću moć pravilne klasifikacije spola u odnosu na maksilarni kaninin indeks. Tačnost u određivanju spola, za sve varijable, veća je za ženski spol.


Ključne riječi


identifikacija ; određivanje spola ; očnjaci ; maksilarni kanini indeks ; mandibularni kanini ideks

Cijeli tekst:

PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkovaCopyright © 2015 - Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Sarajevo