„Globalizacija" ilegalnih migracija i trgovine ljudima kao izazov i pretnja nacionalnoj bezbednosti
PDF (Srpski)

Ključne riječi

globalization
the organized crime
migrants' smuggling
human trafficking
the national security
a threat to the national security globalizacija
organizovani kriminal
krijumčarenje migranata
trgovina ljudima
nacionalna bezbednost
ugrožavanje nacionalne bezbednosti

Kako citirati

Mijalković, S., & Bajagić, M. (2007). „Globalizacija" ilegalnih migracija i trgovine ljudima kao izazov i pretnja nacionalnoj bezbednosti. Kriminalističke Teme, 6(1-2), 321-339. Retrieved from https://krimteme.fkn.unsa.ba/index.php/kt/article/view/343

Sažetak

Organizovane ilegalne migracije i trgovina ljudima se danas s pravom svrstavaju u red najvećih, najozbiljnijih i najteže rešivih pretnji bezbednosti po pojedince, društva, države i međunarodnu zajednicu. Predmet ovog rada je posredan uticaj krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na nacionalnu bezbednost. Međutim, kumulativni efekti njihovih štetnih posledica doprinose ugrožavanju bezbednosti i stabilnosti države, funkcionisanju državnih institucija, i opšte zaštićenosti vitalnih vrednosti društva.

Krijumčarenje migranata i trgovina ljudima mogu indirektno ugroziti tzv. spoljnu bezbednost države doprinoseći dezintegraciji, onemogućavanju ili otežavanju integracije države u međunarodne institucije i organizacije, primeni određenih oblika sankcija međunarodne zajednice ili velikih sila, kao i osudi međunarodne zajednice zbog nesposobnosti vlade da se suprotstavi organizovanom kriminalu. Potencijalne posledice po nacionalnu bezbednost imaju sve atribute političkih i ekonomskih pritisaka kao oblika primene sile u međunarodnim odnosima.

Osim toga, ilegalne migracije i trgovina ljudima mogu posredno ugroziti i unutrašnju bezbednost države u ekonomskom, demografskom, javno- finansijskom i drugim sektorima, odnosno ugroziti njen socijalni mir, jedinstvo i koegzistenciju naroda i nacionalnih manjina. Naročito zabrinjava njihova povezanost sa drugim izazovima i pretnjama bezbednosti, od kojih Je svakako najopasnija veza sa terorizmom.

PDF (Srpski)
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2007 Array

Preuzimanja

Podaci za preuzimanje još nisu dostupni.