Djeca kao izvori informacija o kriminalnom događaju
PDF

Ključne riječi

children as sources of information
child interviewing
tactics and techniques for interviewing children
physical and psychological aspects of child interviewing
evaluation of child’s deposition ispitivanje djece
taktika i tehnika ispitivanja
tipologija svjedoka i pitanja
ocjena rezultata ispitivanja

Kako citirati

Modly, D. ., & Bojanić, N. (2012). Djeca kao izvori informacija o kriminalnom događaju. Kriminalističke Teme, (3-4), 199-231. Retrieved from https://krimteme.fkn.unsa.ba/index.php/kt/article/view/49

Sažetak

U ovom radu, govori se o procesu ispitivanja djece kao posebnom personalnom izvoru informacija i njihovom statusu u postupku. U radu se govori samo o dvije kategorije djece kao izvora informacija: djeci kao neposrednim i posrednim svjedocima, i djeci žrtvama kao svjedocima sui generis. Stalno se ima u vidu da djeca mogu biti aktivan i pasivan izvor informacija. Kao aktivan izvor informacija djeca saopćavaju svoja znanja na verbalan ili neverbalan način (govor tijela). Kao pasivan izvor djeca su objekt tjelesnog pregleda ili osobne pretrage.  

Posebno je obrađeno područje u kojem se navode čimbenici od kojih ovisi uspješnost ispitivanja djece. Detaljno su obrađena pitanja: pripreme djece za davanje iskaza, taktika, strategija i uvjeti ispitivanja, planiranje ispitivanje, uloge umora, vrste i načina postavljanja pitanja, objektivnim (ambijentalnim) uvjetima ispitivanja, vremenu ispitivanja, poznavanju predmeta itd.

Poseban naglasak stavljen je na najčešće pogreške kod ispitivanja djece, tipologiju i ulogu pitanja, tipologiju svjedoka, svojstva ispitivača, ocjenu vjerodostojnosti iskaza, itd. Sve navedeno, dato je kroz prizmu kriminalističkih procedura.

PDF
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2020 Array

Preuzimanja

Podaci za preuzimanje još nisu dostupni.