Institutional Restructure of the Bosnia and Herzegovina as the Imperative of Eradiction of Security Threats
PDF (BHS)

Keywords

security
security threats
institutional restructuring
state sigurnost
rizik sigurnosti
institucionalno restrukturiranje
država

How to Cite

Abazović, M. D. (2004). Institutional Restructure of the Bosnia and Herzegovina as the Imperative of Eradiction of Security Threats. Kriminalističke Teme, 4(3-4), 277-281. Retrieved from https://krimteme.fkn.unsa.ba/index.php/kt/article/view/413

Abstract

Politika sigurnosti te sigurnosna politiku kao strateška pitanja, potom organizaciona struktura kao formalna strana tih strateških pitanja, u B i H nisu sistemska djelatnost države, već su smještena u niz partikulariteta koji imitiraju državu, a samim svojim postojanjem takvi partikulariteti pretstavljaju negaciju države.

U radikalnijem smislu govoreći, ovakvo stanje u oblasti sigurnosti u Bosni i Hercegovini, a što proizilazi iz negacije BiH kao države, u potpunoj i elementarnoj suprotnosti je sa interesima njenih građana. Oni su, građani, s aspekta sigiurnosne problematike puki objekt, a, svakako, radi se o tome đa bi trebali biti primarni subjekt u uređivanju i ovoga dijela naše društvene zbilje.

Naravno, ovo sve proizilazi iz disfunkcionalnosti i nefunkcionalnosti u oblasti sigurnosti, a ta disfunkcionalnost je potpuno saobražena sa disfunkcionalnošću vlasti u Bosni i Hercegovini općenito i njen je izravni produkt.

PDF (BHS)
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2004 Array

Downloads

Download data is not yet available.